TRANSPORTPRIJZEN DALEN DOOR GROTERE CAPACITEIT EN DIESELPRIJZEN

De transportprijzen zijn in het vierde kwartaal van 2015 met 2,4 procent gedaald ten opzichte van een kwartaal eerder. De prijsindex daalde met dezelfde cijfers.

Transportprijzen dalen door grotere capaciteit en dieselprijzen
Dat blijkt uit de 26e editie van de Transport Market Monitor (TMM) van Transporeon en Capgemini Consulting. De capaciteitsindex steeg naar 88.6 (+14,3%), dit is 2,6 procent lager dan de capaciteitsindex van het vierde kwartaal van 2014 (index 90.0).

Prijsindex
In het vierde kwartaal van 2015 steeg de dieselindex met 0,1 procent naar een index van 73.1. Hiermee liggen de dieselprijzen net boven het laagste niveau in zes jaar tijd. De prijsindex daalde met 2,4 procent naar een index van 98.2. Daarmee ligt de prijsindex op exact hetzelfde niveau als in het vierde kwartaal van 2014.

Capaciteit
Erik van Dort, supply chain director bij Capgemini Consulting: “De prijsindex van het vierde kwartaal in 2015 is exact hetzelfde als de prijsindex van het vierde kwartaal in 2012 en 2014. De beschikbare capaciteit was wel een beetje lager dan vorig jaar in het vierde kwartaal. Het feit dat dit niet leidt tot hogere prijzen kan komen door de nog steeds uitzonderlijk lage dieselprijzen. Deze waren in het vierde kwartaal van 2015 twintig procent lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.”

Ontwikkeling
Peter Förster, Managing Director van Transporeon: “Ik ben benieuwd naar de verdere ontwikkeling van de transportprijzen en –capaciteiten. Het eerste kwartaal bracht tot nu toe meestal een stijging van de capaciteit en dalende prijzen met zich mee. Hoeveel de prijzen op dit lage niveau nog gaan dalen, blijft afwachten.”